Piet van Heerden

1924 / 1996
Geboorteplaats: Haarlem?
Woonplaats: Haarlem
Atelier: Haarlem
Opleiding: machinebankwerker
Discipline: Schilder, Beeldhouwer
Contactpersoon: Frans Klerkx
Email contactpersoon: fransklerkx@gmail.com

Link bij RKD
https://rkd.nl/explore/artists/36877

Over de kunstenaar
Opgeleid tot machinebankwerker. Volgde korte tijd lessen op de academie in Antwerpen (o.a.bij Permeke) en bij H.F.Boot op het Groot Heiligland in de oude Haarlemse binnenstad waar hij kennis maakte met Anton Heyboer met wie hij later een atelier (t Paradijsje) deelde.

Hij begon als autodidact al tijdens de oorlog met schilderen. Grote sombere doeken vaak met kinderen als onderwerp. Rond 1955 maakte hij de overstap naar beeldhouwen , aanvankelijk ook grotere formaten, allengs in het goed bij hem passende kleine formaat. Werd door collega’s geprezen om zijn bijzondere technisch verfijnde stijl van werken. Spelende kinderen , schaatsertjes, paarden , vrouwfiguren ; een heel eigen kleine intieme wereld die van humor en gevoel getuigd.  Piet van Heerden was een harde werker , veel werk van hem is bij particulieren in binnen en buitenland terecht gekomen. Verder in het Frans Hals Museum en in de openbare ruimte in o.a. Haarlem, Bloemendaal en Alphen a.d. Rijn.

Bijzonderheden
In 2005 verscheen bij Kunstcentrum Haarlem het boek “Piet van Heerden Schilder Tekenaar Beeldhouwer”.
Samengesteld en onder redactie van Leo Duppen met bijdragen van o.a. de dichter Ed Leeflang en fotograaf Frans Verpoorten jr.